Dacă ai poftă de ceva bun, las aici o rețetă pentru plăcintă rustică, așa cum am făcut-o eu. Nu mi-s fan rețete calculate la gram, dar știu eu că unii dintre voi așa aveți nevoie.

Galette cu mere+pere (sau orice alt fruct)

Aluat:
240 gr faină albă
2 linguri griș
170 gr unt foarte rece tăiat cubulețe
1 pahar cu apă foarte rece
2 linguri zahăr
1 linguriță sare

Umplutură:
4 mere și o pară tăiate felii și amestecate cu 2 linguri zahăr și scorțișoară;
Dulceață de caise (sau de care vrei tu);
Un ou bătut, fulgi de migdale.

Făina, grișul, zahărul și untul se amestecă bine în robot sau cu mâna până totul devine nisipos. Treptat se adaugă apa și se frământă ușor până devine elastic dar nu lipicios. Dacă pui prea multă apă, mai adaugă făină sau griș.

Pune aluatul la frigider pentru vreo 10-20 minute după care îl întinzi pe o foaie mare de copt până capătă formă rotundă și destul de subțire, de vreo 4-5 mm. Transferă foaia într-o tavă mare și unge blatul cu gem. Toarnă fructele în mijloc dar lasă aprox. 5-6 cm de aluat gol de jur împrejur. Întoarce aluatul gol peste fructe, cât să le acopere parțial. Presară fulgi de migdale și apoi unge totul cu out bătut. Se dă 40-45 minute la cuptorul încins la 180 grade până se rumenește frumos.
Ta-da!

Scrie un comentariu

Pin It