M-am trezit la 6:45 și în nici 2 minute țineam în mână o cafea produsă în Marea Britanie, dar cu boabe culese din Brazilia, Etiopia sau Vietnam. Aparatul de origine italiană, produs acum în China, are acest dar de a mă scoate rapid din lumea viselor și de a mă motiva cu aroma proaspătă tocmai răspândită prin bucătărie: hai, fată, treci la treabă! Și trec la treabă, desigur, nu înainte de a absorbi odată cu cafeaua și noutățile zilei care se plimbă pe ecranul smart-telefonului adus, ați ghicit, tot din China.
Odată ce am terminat cu licoarea fermecată, trec din nou în bucătărie unde pun repede de o porție de clătite americane, ceva mai pufoase și mai consistente decât cele românești. Folosesc ouă de la găini crescute la sol, lapte din cutie și făină. Toate românești, sper eu. Lângă clătite merge la fix un ceai de origine neozeelandeză dar produs tot în Marea Britanie, pentru că de-aia e mare! Nu-i nimic, măcar dulceața de căpșuni e din grădina alor mei, crescută și produsă local, în județul Sibiu. Nu pot spune același lucru despre untul de arahide din Grecia sau de bananele crescute undeva prin Coasta de Fildeș, Camerun, Ghana sau Ecuador. Cine mai știe?
Am mâncat bine la micul dejun și am trecut la treabă! Altfel îți pui mintea la contribuție când creierul are suficientă glucoză în sistem! Prietenul meu de nădejde cu taste multe, design de California și asamblat în China e un fel de erou ce ține cuptorul încins neîncetat. Pe curent, desigur. Curent produs în România (sper). Treaba merge ca unsă și se face repede amiază, iar bucătăria își cere din nou drepturile. E timpul să pun de-o ciorbă! Am legume congelate, tot din grădina părinților, fasole uscată, la fel, bulion de casă și verdețuri – proudly made in Romania. Foamea este mare, așa că planul se schimbă. În 10 minute, doi burgeri vegeterieni de la suedezi sunt gata să fie devorați. Zero regrete, multe zâmbete. Ciorba fierbe domol în aparatul de gătit, fabricat, de asemenea, în China. E perfect, mâine avem o zamă caldă la prânz! Desertul vine cu bomboane de ciocolată belgiene. Bune rău!
Am revenit la laptop, am continuat munca, am comunicat cu colegii mei din Anglia folosind niște aplicații din America, am citit niște date scrise de oameni de marketing din India și m-am bucurat ca un copil când am primit o plantă nouă, originară din Tazmania, crescută în Olanda. Unde altundeva?
După muncă și răsplată! Mă așez confortabil pe canapea și încep să exersez norvegiana pe un app foarte deștept și ingenios, dezvoltat de un elvețian. Îmi place maxim, încât pot spune că e în top 3 best trucuri introduse în rutina covidului, care m-a ajutat să mă detașez cel mai mult.
Seara se lasă repede, mesajele patriotice curg precum Ozana, sufletul ți se înmoaie un pic, nu? Simți așa cum te cuprinde sentimentul ĂLA, de român, cu sânge care apă nu se face! Păi am vești, apa e bună la organism, mai ales la sânge! Îți aduc aminte că fix pentru toate motivele enumerate mai sus ne place Românica și statul în ea. Pentru că, spre deosebire de acum 30 de ani, taică, avem de unde alege. O ardem internațional ca s-o zic pă românește. Și ce ne mai place!
P.S.: dacă nu era pandemie, ar fi fost coadă la graniță și îmbulzeală la avioane în această mini vacanță de 1 decembrie. Greșesc? Ah, și ce am scris mai sus nu sunt fabulații, încercați și voi acest exercițiu.