„Sănătatea mintală este una din cele mai mari probleme cu care ne vom confrunta în 2021”.
Așa sună titlul unui articol de pe pagina celor de la CNN.
Schimbările majore la care am fost supuși în 2020 vin peste noi ca un tăvălug și trebuie să recunoaștem, nu am venit pe lume cu un kit de supraviețuire pe timp de pandemie. Nici din școală nu am ieșit tobă de informații despre sănătatea mintală.
Stresul, incertitudinea, sindromul burnout, lipsa de socializare, teama, pierderea locului de muncă, ieșirile limitate în natură, sedentarismul și singurătatea sunt doar câteva motive pentru care tot mai multă lume suferă de depresie, atacuri de panică, anxietate, insomnii șamd.
Deși am terminat o facultate de psihologie, nu am acreditarea și cunoștințele (la zi) necesare pentru a despica firul în patru, și oricum totul depinde de particularitățile fiecăruia. Ce pot să fac și poate ajută pe cineva, sau cel puțin aruncă o scânteie de idee, este să scriu sincer ce a funcționat pentru mine și ce nu, în gestionarea anului 2020 din punct de vedere al sănătății mintale.
1. Ieșirile în natură, drumețiile
Exceptând perioada de lockdown, când am fost nevoiți să ne mișcăm doar în jurul casei cu adeverința la purtător, am încercat să ies în natură cât de des posibil. Aproape zilnic am făcut o plimbare pe jos, de minim 40-50 minute, printr-unul din parcurile orașului, în pădurile din împrejurimi sau în alte localități, la final de săptămână.
2. Sesiuni scurte de yoga
Pandemia a închis, din păcate, și studioul de yoga pe care îl frecventam de 1-2 ori pe săptămână, așa că, am făcut ceea ce au făcut cei mai mulți. Am căutat canale de YouTube care să-mi ofere programe de yoga pentru nivelul meu, cu dedicație pentru zonele cele mai puternic afectate atunci când stai mult în fața calculatorului – coloană și șolduri. Am sesizat că sesiunile scurte de 20-30 de minute, de 4-5 ori pe săptămână, funcționează mai bine pentru mine, deoarece sunt mai puțin descurajante, mă mobilizează mai des și au beneficii imediate.
3. Am gătit aproape zilnic
S-a făcut mult mișto pe tema asta, în special legat de banana bread și pâinea coaptă în casă. N-am gătit niciuna din astea, dar, am preluat multe feluri de mâncare pe care le ador din bucătăria clasică și le-am transformat în feluri la fel de gustoase dar fără carne. Sincer, gătitul mi se pare o formă de terapie foarte la-ndemână, un 3-în-1 care îți ține și de foame și de apreciere de sine și de sănătate mintală. Am gătit multe ciorbe, supe, plăcinte, risotto, legume sub toate formele, pizza, paste etc.
4. Învățarea unei limbi străine
Treaba asta a venit foarte natural, cam așa cum vine o idee bună de care trebuie să te ții ca să aibă și sens. M-am apucat de limba norvegiană. Da, dintre toate limbile vii și moarte de pe acest pământ, am ales una despre care credeam că e imposibil de învățat. De ce? Pentru că am eu un fel de slăbiciune pentru Nord, aurore boreale, stil de viață scandinav și alte metale grele (pentru cunoscători). Rezultatul este că am exersat zilnic aproximativ 20 de minute, folosind geniala aplicație Duolingo și că îmi place foarte mult! Jeg liker norsk veldig godt! 🇳🇴
5. Video-call-urile cu prietenii și părinții
Trăiască toate device-urile și aplicațiile care ne-au permis și încă ne oferă posibilitatea de a intra în contact cu cei dragi, de oriunde, oricând! Anul 2020 ar fi fost infinit mai trist și mai sălbatic dacă nu am fi avut aceste mijloace de comunicare. Ne-am sunat, ne-am văzut, am conversat, am băut, am petrecut și ne-am destăinuit online. În lipsa vizitelor și a întâlnirilor în oraș, a fost bine și așa, whatever works, cum zice englezu’!
6. Fără TV, fără știri de senzație
Prima parte a anului 2020 ne-a pironit bine de tot în fața televizoarelor. Având în față un subiect absolut nou, pentru care nu am fost pregătiți în niciun fel, am fost ca niște bureței care au absorbit orice nouă informație despre pandemie, evoluția cazurilor și virusul COVID-19 în sine. Nu a trecut mult timp până să îmi dau seama că treaba asta este pe cât de dăunătoare, pe atât de consumatoare de timp prețios. Am oprit TV-ul și am ales 2-3 emisiuni pe săptămână pe care să le urmăresc, uneori nici atât.
7. Am dublat numărul de plante din casă
Da, s-a întâmplat și acest lucru, încă din martie 2020, când nu credeam că am loc pentru și mai multe plante, colecția mea s-a îmbogățit cu cactuși, suculente și alte cățărătoare. Este simplu de înțeles, am ieșit mai rar în natură, am avut nevoie de mai mult verde și aer mai curat în casă. În plus, ritualul zilnic de a trece pe la fiecare pentru un puf cu apă sau un curățat de frunze uscate, mi-a făcut foarte bine. Recunosc, fac parte din categoria acelor ciudați care vorbesc cu plantele.
8. Am apreciat și mai mult pisica 😛
Iubesc animalele și nu este nimic nou în asta. Compania lor aduce multe beneficii și nu trebuie să dovedesc eu acest lucru, pentru că s-au ocupat deja oamenii de știință de asta. Mocco este prezent în viața mea din anul 2015 iar înaintea lui am mai avut 2 pisici și un câine și pot spune că indiferent ce alegi (dacă vrei un animal de companie), pisică sau câine, papagal sau iguana, trebuie să devii responsabil față de ele, să le oferi atenție, un mediu plăcut, hrană de calitate și multă iubire. Inutil să mai spun că vei primi în schimb multă afecțiune, distracție și stare de bine chiar și în cele mai întunecate zile.
9. Am muncit mai mult la proiecte noi
Mulți și-au pierdut locurile de muncă sau chiar afacerile în 2020, de aceea am fost și sunt recunoscătoare că am avut proiecte noi în care să mă implic și din care să învăț foarte mult. Au fost multe zile în care am muncit 12 ore pe zi și altele în care mi-am permis să iau pauze de 1-2 ore la prânz pentru o plimbare, un power-nap 🙂 sau orice altceva îmi putea reîncărca bateriile la momentul respectiv. Pentru mine telemunca nu este un subiect nou, așa lucrez încă din 2018, când am renunțat la viața de birou și am început viața de freelancer în domeniul pe care îl iubesc de peste 12 ani, marketing online.
10. Mi-am format o rutină zilnică
Rutina zilnică are plusurile ei pentru sănătatea psihică, în special în situațiile de urgență. De ce? Pentru că îți oferă sens, perspectivă, organizare și satisfacții la final de zi. Lucrez cu foaie și hârtie pentru a trasa cele mai importante sarcini pe care le am de îndeplinit pe ziua în curs. De obicei mi le notez la prima oră a dimineții în timp ce savurez o cană de cafea, sau chiar din seara anterioară, în funcție de cum mi le amintesc.
Deși biroul meu nu este unul dintre cele mai ordonate și simpliste, am o satisfacție teribilă atunci când curăț de pe listă ceea ce am realizat. În afara orelor de muncă, în rutina zilnică întră ceea ce am spus și mai sus: o plimbare, o ciorbă :), o sesiune de yoga, o emisiune preferată, o lecție de norvegiană sau câteva pagini de carte.
11. Am vizionat seriale ușoare și comedii
În ciuda timpului extra petrecut în casă, nu am avut un succes prea mare în a viziona multe filme și seriale. După ce am anulat abonamentul HBO GO, aproape am renunțat și la Netflix pentru că aveam impresia că îl plătim degeaba și că petrecem mai mult timp căutând după filme și seriale, decât vizionându-le efectiv. În fine, ori de câte ori a fost rost de home cinema, am ales filme amuzante sau care te spală pe creier (glumă internă), mini-serii sau seriale cu episoade scurte și captivante. Nu am simțit nevoia să fac și mai apăsătoare atmosfera generală, cu filme greu de digerat. Promit să recuperez cândva.
12. Nu am ignorat concediul și zilele de odihnă
În ciuda tuturor pronosticurilor pentru 2020, în ciuda faptului că a fost greu să lăsăm vacanțele de pe alte meleaguri pentru anii buni care va să vie, am efectuat și un concediu în cel mai pandemic an din câți am experimentat până acum. Am petrecut responsabil pe tărâm românesc, așa cum nu am mai făcut din anii de liceu, când am fost ultima dată la Marea Neagră. Am scris despre 10 locuri din România vizitate în 2020 aici.
Cum bine spune o vorbă din popor, „am muncit dar am și dormit”, pentru că am ținut foarte mult să nu îmi schimb programul de viață, cum am auzit că s-a întâmplat foarte ușor la mulți *con-pandemici*. Am reușit performanța să trăiesc ziua și să dorm (cât s-a putut), tot noaptea.
13. Am folosit mult spirt și n măști chirurgicale
Pentru a nu mă îmbolnăvi sau a nu imbolnăvi pe alții, pentru a nu mă stresa mai mult decât este necesar și pentru a duce o viață în limite normale pe tot parcursul anului, am ales să fiu extra atentă la tot ceea ce făceam când ieșeam din casă. Ce ating, lângă cine stau, la ce distanță stau, ce fac cei din jur. La început a fost dificil, nebunesc și obsesiv, dar, în scurt timp am internalizat niște obiceiuri bune, zic eu, care mi-au permis să mă bucur în continuare de viață: am curățat mâinile cu mult spirt după fiecare interacțiune cu magazinele, cardurile, ușile, ATM-urile, banii sau mai știu eu ce găsim prin lume.
Am testat, cumpărat și purtat multe măști de unică folosință, am păstrat distanța de oricine și am limitat vizitele. În casă am făcut curățenie ca de obicei, nimic special. Desigur, am trecut și prin faza de spălare a ambalajelor! 🙂 Dar, ce nu face omu’ pentru a-și păstra sănătatea mintală?
În final, câteva vorbe despre ceea ce nu a funcționat prea bine pentru mine în anul 2020. Nu am avut stare să citesc așa mult cum mi-aș fi dorit, nu am avut răbdare să ascult muzică cum o făceam în alți ani. Nu am avut chef și dispoziție să vorbesc cu oricine. Nu am avut chef să mai întrețin unele „prietenii” sau să menajez persoane mâncătoare de energie și poftă de viață. Ceea ce e tot un fel de bine.
Sunt foarte curioasă despre voi, cei care poate ați ajuns cu cititul aici. Ce v-a salvat sănătatea mintală în anul care tocmai s-a dus și ce plănuiți în noul an?
<3 Diana