Nu am o problemă să fac duș rece ocazional. Cunosc atât beneficiile cât și riscurile la care te supui atunci când treci brusc de la o temperatură ridicată la una aproape de îngheț. Am citit și am urmărit și eu celebrele documentare realizate de Wim Hof și a lui metodă miraculoasă.

Chiar înainte de a afla că există o astfel de metodă, urmăream cu interes obiceiurile nordicilor de a se scufunda în plină iarnă într-o gaură tăiată în gheața groasă a vreunui lac.

În mod paradoxal, această practică destul de sadică pentru noi, îi ajută pe cei care trăiesc în regiuni mai reci ale lumii să treacă taman peste sezonul rece. Deci e un fel de “cui pe cui se scoate”. Odată ce se scufundă în apa rece, s-a observat o creștere a nivelului de energie, reducerea stress-ului și pe termen lung îmbunătățirea memoriei și o mai bună funcționare a sistemului respirator.

Pentru cei care trăiesc vreo trei luni pe ani la temperaturi de -30 de grade, este cu siguranță o metodă benefică de a-și antrena mintea și de a-și revigora organismul stors de frig.

Pentru noi, nu știu ce să zic. Eu una nu aș face asta în mod regulat, deși, recunosc, ador să înot vara în orice apă răcoroasă, fie ea mare sau lac. La fel cum iubesc valurile călduțe.

Nu îmi pot imagina, în schimb, cum ar fi să mă trezesc zilnic cu gândul că iar nu am apă caldă din cauză că poate s-a luat curentul. Nu spun că se va întâmpla asta în curând și nu sădesc panică. Dar am fost curioasă să văd ce surse de generare a curentului electric avem noi ca țară și cum sunt distribuite.

Situația noastră la capitolul generării de energie electrică este așa, conform ANRE (Raport monitorizare piaţă de energie electrică – luna noiembrie 2021):

  • Gaz: 23.88%
  • Hidro: 20.78%%
  • Nuclear: 21.99%
  • Cărbune: 19.16%
  • Eolian: 12.77%
  • Solar: 0.96%
  • Biomasa: 0.42%
  • Păcură: 0.04%

Două ultime curiozități am ținut pentru final: în Olanda trenurile de călători funcționează cu energie eoliană 100% de la 1 ianuarie 2021, iar în Norvegia aproape (98.5%) tot curentul electric provine din surse regenerabile.

Islanda și Paraguay sunt la 100% iar Costa Rica are 99% energie regenerabilă.

Scrie un comentariu

Pin It