Aveam vreo 13 ani când profa’ de română ne-a recomandat, spre cumpărare, un mic dicționar de neologisme. Subțirel, copertă albastră și foi de proastă calitate. A devenit repejor un fel de eschivare permisă de la obositoarele teme la matematică, prin simpla lui deschidere, la întâmplare, și învățarea unor cuvinte noi în fiecare zi. Îmi plăcea jocul ăsta pseudointelectual și îmi aduc aminte descoperiri de genul: misandrie, ubicuu, epifanie, eter, solitar…

Cu toată eschivarea din școala generală, am continuat cu matematica în liceu, mate-fizică mai exact, ca să fie treaba treabă. Dar nu despre formule sau teoreme este vorba în poveste, nici despre cuvinte, de fapt. Este vorba despre serendipitate.

Vreau să cred că am fost găsită de acest cuvânt și nu viceversa. Doar așa îi fac cinste, cum se cuvine, semnificației lui. E un fel de cerc vicios de bun augur. Odată ce te lovește „epifania” că, în viață, cele mai pline și fericite momente sunt cele neașteptate sau neplănuite și că există chiar și un cuvânt pentru asta, ajungi să îți relaxezi mușchiul expectanței și să te lași surprins de ceea ce se ițește din „eter”.

Spre exemplificare, mi se întâmplă uneori să plec la cumpărături de haine și să vin acasă cu pantofii perfecți, sau să merg în oraș cu treburi importante de rezolvat și să ajung la cafenea cu o veche prietenă. Caz recent, în așteptarea unei hârtii de la primărie, m-am întâlnit absolut neașteptat cu o persoană importantă din viața mea, pentru ca în următoarele minute să privim orașul din cel mai înalt turn din Sibiu și astfel să se transforme complet o zi oarecare.

Ideea e că în fiecare zi poate apărea o mică deviere de la rutina noastră cea de toate zilele, care, fie ne aduce o surpriză plăcută – „a fortunate happenstance” sau „pleasant surprise”, cum zice englezu’ – fie o descoperire neașteptată. Apropos de asta, cuvântul este folosit predominant pentru a marca descoperiri științifice accidentale, cum sunt multe în istorie, unele deosebit de importante precum: penicilina, radioactivitatea sau pacemaker-ul.

Există și un film numit „Serendipity„, care surprinde foarte drăguț tot fenomenul.

În final… știați că „eter” are ca sinonim și cuvântul „văzduh„?

Scrie un comentariu

Pin It