Surprinzător pentru mulți dintre noi, cele mai simple lucruri pe care le putem face pentru binele nostru sunt și cu cel mai mare impact asupra binelui Naturii.
Fiecare om de pe planetă care duce o viață decentă, consumă zilnic 3000 litri de apă. Nu e o greșeală cum am crezut și eu. Este un fapt științific adus la cunoștință de profesorul Johan Rockström care vorbește de sustenabilitate încă de pe vremea când noi, în mod ironic, ne consideram câștigați că puteam lua acasă o pungă de plastic de la market.
Consumul celor 3000 de litri de apă pe zi/cap de locuitor se împart așa: 50 litri pentru igienă și hidratare, 100 litri pentru spălat haine și gospodărie, 150 litri industrie (diverse) și…
𝟐𝟓𝟎𝟎 𝐥𝐢𝐭𝐫𝐢 pentru producerea hranei pe care o consumăm individual în fiecare zi!!
Pare de necrezut dar consumul iresponsabil de mâncare și risipa alimentară sunt parte din marele rău pe care-l aducem echilibrului natural.
Nu trebuie să fii om de știință sau un luptător pentru cauzele nobile ale omenirii ca să poți schimba ceva, acesta e farmecul. De identificarea soluțiilor s-au ocupat alții mai preocupați de ecologie, schimbări climatice, biodiversitate. Nici măcar nu trebuie să ne iubim semenii dacă nu simțim s-o facem. Trebuie să ne iubim pe noi și să ne facem nouă bine, sincer.
Așadar, data viitoare când oprești apa la robinet în timp ce te speli pe dinți și crezi că asta te face un om mai bun, gândește-te la ceea ce mănânci, cât mănânci și cât arunci.
Alege un restaurant cu mâncare sănătoasă atunci când ai poftă, renunță la junk-food, nu mai cumpăra în neștire pentru a-ți îndopa nevoile emoționale, nu mai găti pentru 6 persoane când în familia ta sunteți doar 2 sau 3. Nu te gândi că vei dona săracilor pentru că toți știm că nu o vei face.
Puțin și bun! Asta am auzit mereu de la bunicii și de la părinții mei, asta am identificat și în excursia din care tocmai am venit și unde restaurantele aveau 4-5 preparate în meniu și nimeni nu s-a plâns de asta. Pentru că era proaspăt, bun și sustenabil!