No one can do it your way. 

Asta spune sloganul unei mărci de “nu spun ce” dintr-o cafenea din “nu spun unde”. Și de aici au pornit câteva gânduri.

Acum fiecare poate se întreabă ce posedă diferit de ceilalți. Diferit la nivel spiritual, emoțional sau virtuos. Pentru că, nu-i așa, posesiunile materiale nu se pun la socoteală. 

Abilitatea de a face un lucru altfel poate fi tradusă și printr-o lipsă. Fără stress, fără teamă, fără pasiune, fără critică sau poate fără niciun scop.

Se spune că cele mai faine lucruri apar atunci când faci ceea ce îți place fară să ai așteptări. Altfel spus, fie te concentrezi doar pe “călătorie” pentru că ai ajuns la acel nivel zen de a trăi doar în prezent, fie nu ți-ai propus să calculezi un ROI (return on investment). Indiferent de variantă, rezultatele te vor surpinde prin simpla lor existență. 


Îmi aduc aminte cu o ușoară amărăciune de zilele de școală în care (aproape) toți profesorii te făceau să te simți “special” prin prisma notelor primite. Când sistemul de raportare este unic pentru toți, cum poți măsura unicitatea ta de a rezolva o problemă sau de a scrie un eseu? Când atenția (lor) este concentrată pe rezultate (corecte sau greșite), cum poți afla ce progrese ai făcut la nivel individual?


Ce vreau să spun este că îți trebuie niscaiva experiență de viață până să ajungi singur la concluzia că “no one can do it your way”. Sistemul în care am fost aruncați de la vârste fragede a pus accent prea puțin, spre deloc, pe explorarea de sine. Toți am fost întrebați la un moment dat “ce vrei să te faci când ești mare?”, cu răspunsurile subînțelese de rigoare: doctor, profesor, inginer, artist… Dar câți am fost întrebați “ce îți place ție să faci, la ce ești tu mai bun?”. Câți dascăli au avut răbdarea să observe și să încurajeze acele abilități care te diferențiau de ceilalți? Prea puțini.


Acum că facem cu mâna anului 2017   și toți sperăm să începem noul an fresh ca niște panseluțe presărate cu rouă, mă gândesc că o provocare simpatică, de încălzire, ar fi să descoperim fiecare ceva, sau încă ceva specific, personal, unic. Ceva ce alții nu pot face la fel. Poate să fie o prăjitură, un mod unic de a freca menta, perseverența în prostie, sfințenia cu care poți ține un secret, viteza cu care poți bea 2l de apă, știu eu?  Pâna la urmă orice “defect” poate fi transformat în efect, mai ales dacă ai suficientă autoironie.


Hai că o să fie bine! Să nu ne mai luăm prea în serios, ceea ce îmi doresc și mie! La mulți ani!

❤️

Scrie un comentariu

Pin It